Mi az a Klón?

A klón program egy megkettőzéssel létrehozott programváltozat. A programcsalád bármely tagjához megvásárolható rendszer, mely az adatok tükrözésével egy újabb, önállóan használható programpéldányt hoz létre. Az egymástól távoli használat során létrejövő vagy megváltozó adatokat szinkronizálni képes. Telepíthető asztali és hordozható számítógépekre egyaránt.     

Hol használható a Klón?

A Klónprogram kifejlesztését az az igény hívta életre, hogy a társközségi rendelések számítógépbe vitt adatait ne kelljen minden rendelési idő után azonnal áttölteni, illetőleg amíg a társközségben folyik a rendelés, az idő alatt is lehessen a „központi” rendelőben is munkát végezni.

Ennek a fejlesztésnek lett az eredménye ez a klónozásssal létrehozható program-másolat, mely létrehozása pillanatában az utolsó betűig azonos az „anya” programmal, de létrehozása után saját életre képes. A két gép fizikailag nincs kapcsolatban egymással, s földrajzilag is igen távol lehetnek egymástól. Mindkét gépben a program minden állománya szabadon gyarapítható, azaz írható és törölhető. Mindkét gépben minden munka elvégezhető, a két gép funkcionális használata között nincs különbség.

A szinkronizálás játszi könnyedséggel elvégezhető. Ekkor a két rendszer mindkét oldalról a létrejött vagy közben megváltoztatott adatokat „átadja” egymásnak. Ekkor a két gép adatállománya között újfent nincs különbség. 

A kidolgozott módszereknek köszönhetően a szinkronizáláshoz sem feltétlenül szükséges fizikai kapcsolat. Ez ad lehetőséget a klónprogramok asztali számítógépeken is lehetséges felhasználására. Ma már azonban leginkább laptop számítógépeken használatos. 

Társközségben

A Klón akár szólógépként, akár hálózatban is használható, teljes értékű MEDITOR. Szinkronizálás után akár a jelentések is elkészíthetők ezen a gépen.

Helyettesítéseknél

Különösen abban az esetben, ha az orvos szabadságolásakor a körzet másik rendelője, esetleg a szomszédos település fogadja a betegeket, igen hasznos lehet a Klón használata.Mi az ügymenet? A rendelést végző orvos gépére telepíteni egy Klónt a szünetelő rendelő gépéről, esetleg fordítva is. Innentől bárki megy szabadságra, csak egy szinkronizálás és „a másik rendelő gépe is ott áll az orvos asztalán”.

Szabadság után újabb szinkronizálás, hogy a „tulajdonos” gépébe is bekerüljön minden ami a Klónba íródott.

Rendelőn kívüli munkára

Ha nem is mindennapos, de előfordul, hogy a programra szükség lenne rendelőn kívül is. Akiknél ez gyakori, megoldásul a rendelőbe hordozható gépet választanak. Csakhogy amikor elviszik a gépet, a rendelői munka megakad – „várni kell a Doktorra”. Pedig sok esetben nem is a doktort, hanem a gépet kell várni! Ha ilyenkor az orvos a Klónt viszi el, mindenki dolgozhat tovább.

Ügyeleti munkában
Ha az ügyeleti program van klónozva, szükség esetén kéznél van a teljes MEDITOR.

Változó telephelyű ügyeleteken
Minden ügyeletben lévő orvosnak rendelkezésére áll az ügyeleti program (klónja). A szakmai segítség mellett az azonnali dokumentálás lehetősége is adott. 

Néhány fontos tulajdonság

• Szólógépként, vagy orvos-nővér hálózatban is használható.
• A Klón is elvégzi az OEP jogosultság ellenőrzést.
• Egy „főprogramnak” kilenc klónja is lehet.
• A főprogramon át minden Klón egyszintre hozható.
• A programfrissítés internetről automatikusan történhet.
• Szinkronizálható hálózati kábelen keresztül, vagy adathordozóval egyaránt.
• A főprogrammal megegyező jogosultság- és adatvédelemmel rendelkezik.
• Ha a főprogram jogosult hálózathasználatra, akkor a Klón is.
• Nincs havi karbantartási díja.
• Telepítő készlete a főprogramból egyszerűen létrehozható.

KLÓN program telepítő

 
A KLÓN rendszer telepítő készletét, a főprogram készíti el a
Rendszer > Klón > Telepítő csomag készítő menüpont segítségével!