CentrumLab modul használati útmutató

A CentrumLab modul indítása

A modult a Meditorban a Program -> Rendszer -> Szerviz -> Modulok regisztrálása…menüpontban lehet beélesíteni. Az Új modul regisztrálása… gombra kattintva, majd a Modul neve listában a Centrum labor kiválasztása után kell beírni a megfelelő MOK-kódot.

CentrumLab beállítások

A programrész indítása előtt be kell állítani a küldő/fogadó laborhoz tartozó kapcsolatot, ez a Program -> Rendszer -> Adatkapcsolatok -> Centrum labor adatkapcsolat beállítások menüpontban tehető meg.

– Küldő program alapkönyvtára: itt adható meg a program rendszerfájljait tartalmazó könyvtár. Ez alapesetben a C:/HL7 könyvtár

– Laborszerver IP címe, Port: a kommunikációhoz szükséges IP cím és port megadása, ezeket a labor adja meg

– Labor azonosító: tetszőlegesenmegadható a labor neve

– Felhasználói név, Csatlakozási jelszó: szintén a kommunikációhoz szükséges egyedi azonosítók, melyeket a labortól szükséges igényelni

A beutalók küldése előtt el kell végezni a Meditorban a laborvizsgálatok neveinek összerendelését a fogadó labor vizsgálatneveivel. Ez a Program -> Labor kommunikáció indítása… ablak felső részében, a Labor Vizsgálatok gombra kattintva előugró ablakban tehető meg.
A bal oldali listában láthatóak a Meditorban szereplő elnevezések, ezekhez egyenként, a Vizsgálat választás… gombra kattintva hozzá kell rendelni a felugró CentrumLab listából a megfelelőjét.

CentrumLab beutaló küldése

Laborbeutaló írásakor a szükséges vizsgálatok kiválasztása után a beutalószerkesztő ablak bal alsó sarkában található eBeutalo menüpontban kell kiválasztani a Centrum labort. Ezután az ellátás (tárolással)lezárásakor a program a háttérben automatikusan elküldi a vizsgálatkéréseket a labornak.

Amint a labor rendszere feldolgozta a küldött kéréseket, a Meditorban egy a képernyő közepén előugró ablakban olvashatóak azok a beutalók (páciensnévvel) amelyek elfogadásra kerültek.

Program -> Labor kommunikáció indítása… menüponttal indítható ablakban alapértelmezetten azok a beutalók láthatóak amelynek valamilyen okból kifolyólag sikertelen volt a küldésük (Elküldetlen beutalók fül), itt lehetőség van újraküldeni ezeket az ablak jobb alsó sarkában található Beutalók beküldése gomra kattintva.

Szintén ebben az ablakban az Előzmények fülre átkattintva látható az összes elküldött beutaló, valamint állapotuk. Itt lehetőség van a beutalókat időszak szerint leszűrni, valamint visszavonni.

CentrumLab lelet fogadása

Laboreredmények érkezésekor a Meditor bal felső sarkában egy „Labor üzenet érkezett” feliratú buborék jelenik meg. Erre rákattintva egy a képernyő közepén megjelenő ablakban olvashatóak azok a páciensek, akiknek leletük érkezett. A Rendben gombra kattintva ezek automatikusan beemelődnek az adott betegek leletei közé (F7-LeletekLaborként, valamint az laborértékek is bekerülnek a lelet megfelelő részébe.