Háziorvosi program ismertetése

A háziorvosi program ismertetése

Háziorvosi rendelők számára nyújt teljes körű informatikai szolgáltatást. A rendszer felnőtt és gyermek ellátások kiszolgálására egyaránt felkészített, így vegyes praxisok működtetőinek is ajánljuk. Beépített moduljainak köszönhetően a társközségtől a kézipatikáig minden ez ideig problémás feladatra biztonságos megoldást nyújt.

Talán nem kell hosszas magyarázat annak bizonyítására, hogy ma már a dokumentációs program kifejezés helyett, inkább az informatikai rendszer elnevezés a helytállóbb. Így hát honlapunk oldalain főként nem azt igyekszünk bemutatni, hogy a MEDITOR5 programokban mit és hogyan lehet dokumentálni, hanem azt, hogy milyen informatikai megoldásokkal segítik az Önök mindennapi monoton munkáját, és hogyan teszik azt könnyebbé.

Kinek készült a program?

Orvosoknak, nővéreknek, írnoknak egyaránt, akinek igénye van egy modern rendszer képességeire.

Ha a körzetet nézzük:

Programunkat egyaránt használhatják Felnőtt háziorvosi rendelők, Házi gyermekorvosi rendelők, Vegyeskörzeti háziorvosi rendelők. Speciális kialakítása következtében a program mindenkor azt adja, amire az éppen folyamatban lévő tevékenység pillanatában szükség van. A rendszer ugyanis figyeli az ellátás alatt lévő személy életkorát, és mindig aktuálisan állítja össze a program egyes működő részeit. 

Ha a felhasználó személyét nézzük:

Orvosnak és nővérnek egyaránt, hiszen a dokumentációs képességei mellett számos szakmai anyaggal is támogatja az éppen belépett felhasználó munkáját. Használatának kényelmét biztosítja az is, hogy minden felhasználó külön-külön alakíthatja saját elképzelésének megfelelőre a programot. Ezeket a beállításokat a program a belépési kód alapján megjegyzi, így mindenki mindig a saját „környezetében” dolgozhat.

Ha a praxis gépellátását nézzük: 

A program használható szólógépként, használható orvos-nővér hálózatban, és használható olyan hálózatokban is, ahol különálló szervergép van.

A MEDITOR szoftvercsalád valamennyi programja hálózatos használatra készült. Hálózati használathoz a kapcsolódó számítógép(ek)re munkaállomás programot kell telepíteni.

Vásárláskor nem kell eldöntenie, hogy kíván-e hálózatot használni, hiszen a hálózatos használatra később is bármikor áttérhet. Hálózatát önmaga létre tudja hozni, mert a hálózati kapcsolatot a program automatikusan felépíti.

Szoftverkövetési szerződés esetén felhasználóinknak a munkaállomás telepítése nem jelent plusz beruházást, mert a MEDITOR5 programhoz ingyenesen biztosítjuk ezt a kliens programot. Használatáért havi liszenszdíjat számolunk fel. Egy liszenszdíj korlátlan számú munkaállomás használatára jogosít.

Ha a rendelő helyiségeit nézzük:

A legideálisabb választás a MEDITOR abban az esetben is, ha az orvos és a nővér munkahelye külön helyiségben van. Hálózatként ugyanis tökéletesen tudnak együttdolgozni, hiszen egymás zavarása nélkül akár ugyanazon személy dokumentációján is dolgozhatnak. A közös munkát a program speciális rendszere és a kétirányba folytatható kommunikáció lehetősége biztosítja.

Mindenki a saját a munkatempója és időszükséglete szerint dolgozhat, az ellátás sorrendjét és folyamatosságát az orvos gépén megjelenő várólista biztosítja.

Ha még társközsége is van:

Ebben az esetben különösen előnyös a MEDITOR5 használata. Tükrözéssel létrehozható a főprogrammal azonos Klón program, mely a társközségben önállóan használható. Az egymástól távoli használat során létrejövő vagy megváltozó adatokat a rendszer (tetszőleges időközönként!) szinkronizálni képes.Telepíthető asztali és hordozható számítógépekre egyaránt, hálózatban is használható. A szinkronizáláshoz nem szükséges a főprogrammal fizikai kapcsolat.

Ha a helyettesítés távoli rendelőben történik:

Csak egy áttöltésre (CD,pendrive) van szükség, hogy helyettesítés előtt minden adatot átadjon kollégája gépén lévő Klónjára, és Ő úgy dolgozhat, mintha Ön a gépét vitte volna át. Helyettesítés végén minden új adatot hazavihet, ami úgy épül be rendelői programjába, mintha valóban azon történt volna a helyettesítés. 

Ha még kézipatikát is kell vezetnie:

Bizony nem egyszerű a program mellett még a patikával is bajlódnia. Erre azonban nincs is szükség, ha MEDITOR5 programot használ. Gyógyszer rendszerébe a kézipatika be van építve. 

Ha hordozni is szeretné a programot, miközben a rendelő is dolgozik:

Nincs akadálya, ha a Klónját hordozható gépére telepíti. Nem kell mindennap töltögetnie, mégis teljes értékű munkát végezhet. Még a program bővítéseit is elvégezheti otthon. 

Hogyan segít a program a dokumentációs munkában

A program a dokumentációt számos megoldással teszi áttekinthetővé, könnyűvé és pörgőssé. Nincs módunk a MEDITOR5 minden képességét bemutatni, csupán néhány olyan tulajdonságát ismertetjük, amit feltehetőleg nem minden program teljesít.

Rálátás az elvégzett munkára 

A MEDITOR5 programban a közvetlenül editálható megjelenési lapból adódóan, folyamatosan nyomon követhető az elvégzett munka.Abban az esetben, ha a hálózaton mindketten ugyanazon személyen dolgoznak, a másik fél által elvégzettek is láthatóak.Ha más-más személlyel dolgoznak, mindkét félnek lehetősége van a saját munkáját félrerakva betekinteni, vagy akár besegíteni a másik dokumentációjába.

Sablon, sablon, még több sablon

A program szabadszövegesen írandó lapjaiban laponként elkülönülő szövegsablon hozható létre, melyet a munka során csak be kell emelni a készülő szövegbe. Ezt ugyan más programok is alkalmazzák, de a MEDITOR5 programban bármilyen már leírt szövegből azonnal és automatikusan létrehozható sablon. Azáltal, hogy a sablonok spontán és nem külön feltöltéses módszerrel készülhetnek, rövid idő alatt minden szövegszerkesztő felületnek jelentős sablon készlete alakulhat ki.

Sablonok nem csak szövegek lehetnek. Egy-egy jól megfogalmazott igazolás, szakrendelői beutaló, labor beutaló mind-mind egy gombnyomással sablonként eltárolható. A sablonok automatikusan kategórizálódnak, így munkavégzéskor mindig csak az oda tartozó sablonok nyílnak fel.

Beutalóra gyakran kell felvenni a beteg aktuális adataiból is. Például idült betegségei, ma felírt gyógyszerei, panaszai, stb. Ezzel sem kell fáradnia, ha sablon készletét feltöltődőre készíti el. Használatkor automatikusan jelennek meg ezek az adatok a kiválasztott sablonban.

Több nyomtató, kevesebb várakozás

Általános esetben a MEDITOR5 használatakor általában kettő nyomtatót csatlakoztatnak a számítógépre. Egyet a vények nyomtatására, másikat a többi nyomtatvány előállításához. Természetesen a MEDITOR számos olyan nyomtatóval is együttműködik, amelyeknek többtálcás adagolója van, vezérelve a papírhúzást a kinyomtatandó dokumentum papírmérete alapján.

Nyomtatás előtt eldönthető, hogy a dokumentum álló, vagy fekvő helyzetben kerüljön-e nyomtatásra.

A program a nyomtatásokat azzal is támogatja, hogy a nyomtatandó dokumentum formátuma kinyomtatás előtt egyetlen gombnyomással megváltoztatható a vény méret-A5-A4 és a régi előnyomott beutaló lap mérete között. A rendszer nem csak a megírt szöveget rendezi át automatikusan, de a nyomtatvány automatikusan kitöltődő „felcímkézését” is az új lapmérethez igazítja. Természetesen ennek megfelelő nyomtatóra küldi ki. 

Segítség a gyógyszerelésben

A gyógyszerelést segíti a MEDITOR5-ben megtalálható teljes gyógyszertörzs, segédeszköz törzs, a felhasználó által feltölthető magisztrális készlet, valamint e készletekhez tartozó számtalan automatizmus. Gyógyszerválasztásban segítség a programban működő szakmai támogatási rendszer, mely útmutatást ad a gazdaságos gyógyszerfelhasználásra, figyeli a felírhatóságot, a hatóanyagokkal és összetevőkkel szembeni érzékenységet, a betegnek javaslatra adható gyógyszereit, illetve a szakorvosi javaslat érvényét vagy közelgő lejáratát. Jelzi az összeférhetetlen gyógyszerek felírásakor a veszélyes interakciókat. Gyógyszerelés közben elérhető az OGYI által hitelesített alkalmazási előírat, és egy kivonatos alkalmazási előirat is.

A krónikus betegeknek összeállítható terápiás lapra nyugodtan támaszkodhat. Rendszerünk a gyógyszer felírásakor figyeli az esetleges időközbeni jogszabályváltozásokat is, és ha azok érintették a felírhatóságot, akkor felírás előtt azt kijelzik. Az előírások szerinti egy-kettő- vagy háromhavi gyógyszermennyiséget az Ön választása szerint egy vényre, vagy külön-külön vényre is felírhatja. Vényenként ellenőrizheti az utolsó felírás dátumát

Kinek ne jelentene gondot egy közgyógytámogatás igénylése? A MEDITOR5 ebben is segít.A többféle segítség közül leginkább említésre méltó a terápiás lap alapján automatikusan kitöltődő közgyógyigénylő lap. A rendszer minden általa ismert adatot kitölt, Önnek csak a hiányzó adatokat kell megadnia a nyomtatás előtt, vagy kipótolnia a nyomtatás után. Nyomtatványt sem kell beszereznie. A program előírások szerinti közgyógyigénylő lapot nyomtat, üres A4-es papírra.

Digitális eszközök

A rendszer számos diagnosztikai modullal, lapolvasóval és digitális kamerával csatlakoztatható. Az általuk bevitt adatok beteghez csatoltan tárolhatók, és a kórtörténet elemzésekor a MEDITOR5 saját megjelenítő programja által, a betegdokumentációba beillesztetten tekinthetők meg.

Egyszerű fogásokkal emelhetők be beteghez rendelten Word, Excel dokumentumok is, illetve text vagy képfájlok. Ezek tetszőleges időben megjeleníthetők, kinyomtathatók.

A rendszer rendkívül felhasználóbarát. A határtalan bővítési lehetőségek mellett tág határok között beállítható működési stílusok teszik lehetővé a saját elképzelések szerinti használatot.

Listák, statisztikák a tisztánlátáshoz

Listázási rendszere sokrétű lekérdezésekre ad lehetőséget. Listái nyomtatás előtt dinamikusan átalakíthatóak, eltárolhatók, és később számos listakombinációban tovább feldolgozhatók. Tárolt listái a későbbiekben is kinyomtathatók, vagy a rögzített listafeltételekkel bármikor újra lekérhetőek.

Jelentések

A MEDITOR5 program az összes kötelező jelentést automatikusan elkészíti, és kísérőjegyzékkel látja el. Jelentései az előírásoknak folyamatosan megfelelnek, az OEP és az ANTSZ elfogadja azokat.