Mi az a MEDITOR?

Az orvosi munkához kapcsolódó egyik időigényes feladat az elvégzett gyógyító tevékenységek rögzítése. E munkák gépesítése érdekében kezdődött a számítógépes dokumentálás, aminek következtében számos orvosi dokumentációs program született. A technológia fejlődését és a folyamatosan növekvő elvárásokat követve a programok egyre sokrétűbbek lettek, és újabb és újabb funkciókkal lettek felruházva. Ennek következtében egyre zsúfoltabbá és nehezebben használhatóvá is váltak.Kijelenthető, hogy a számítógépes dokumentálás módszere is messze elkanyarodott az évtizedek alatt kialakult módszerektől. Igénnyé vált egy olyan program, amelyik a mindenki által jól ismert, áttekinthető papír alapú dokumentációs rendszeren alapul, azt próbálja modellezni. Amellett jogos elvárás lett az is, hogy a számítógép képernyőjének látványa is a lehető legjobban közelítsen a már megszokott formához. 

Megérett a helyzet egy letisztult, modern adatbázisra támaszkodó, a fenti szempontokat figyelembevevő korszerű program megalkotására. Nos ez a program elkészült, és 1997 tavaszától többszáz felhasználó teljes megelégedésére teljesít a rendelőkben. Ez a program a MEDITOR! 

Miben különbözik a Meditor, más programoktól?
Funkcióiban alig tér el, hiszen ugyan azt a feladatot oldja meg mint hasonló társai. A megoldás módszerében van a különbség. 

A MEDITOR kihasználja a számítógéptől elvárható legmagasabb intelligenciát. Alapvető feladata, hogy tegye a lehető legkényelmesebbé és emellett a lehető legteljesebbé az orvosi dokumentációs munkát, miközben támogatja a lehető legmagasabb színvonalú ellátást az orvosi tudásbázisok biztosításával. Amire „emlékezni” kell, arra a gép ügyeljen! Csoportosítson, rendezzen, figyeljen és figyelmeztessen! 

Még napjainkban is sokan dolgoznak olyan programokkal, amelyek elvárják a felhasználóiktól, hogy „számítógépes logikával” használják őket. Kódokat és előregyártott félmondatokat tárolnak behatárolt adatmezőkben, korlátok közé szorítva a szabad gondolkodást.A MEDITOR merőben más. Nem tartalmaz kötöttségeket. Végtelen terjedelmű szabadszöveges bejegyzésekkel és határtalan bővíthetőségével úgy lehet használni, mint egy jegyzetet. Eközben a beírt adatok alapján minden kötelezően jelentendő adatot leszűr és kitölt a rendszer a háttérben. Első találkozáskor talán ez a legszembetűnőbb különbség a sok-sok közül.Azt már csak a használat során lehet megtapasztalni, hogy a Meditorral semmit nem kell csinálni, csak dolgozni vele!
A MEDITOR név a program alapját képező speciális szövegszerkesztőre utal, amely egyúttal a használatának „könnyedségét” is biztosítja. A név a Medicina és Editor szavak összeolvasztásából született. A legelső kiadás a DOS-os „MEDITOR Háziorvosi program” volt. Azóta megszámlálhatatlan felhasználói tapasztalat és a számítástechnika fejlődése érlelte. Magábaolvasztotta az elérhető legmagasabb technológiát, követve az IT fejlődését, és ezáltal képessé vált a változások rendkívül gyors követésére. Jelen formájában (mely alapjaiban alig különbözik elődeitől) az 5. kiadásánál tart.Ami nem változott:

Tervezőinek a legfontosabb alapelve: a legmagasabb technológia alkalmazása, az emberi gondolkodáshoz legközelebb álló megoldásokkal.
Így a legközelebb álló megoldást – a papír alapú dokumentáció bevált gyakorlatát -nem szégyelltük átvenni! Szoftvereink ma is ezt a módszert követik. Ennek köszönhető, hogy programjaink igen rövid idő alatt (gyakorlatilag már egy bemutató alkalmával) elsajátíthatók, tanfolyam nélkül is használhatók.

Tekintse meg a bemutatónkat! Kattintson ide!

Újabb és újabb felkéréseknek engedve, mára a szoftvercsalád kiszélesedett, és gyakorlatilag az alapellátás teljes palettájának biztosít korszerű informatikai megoldásokat. Annak következtében, hogy valamennyi programunk azonos modulokból építkezik, a MEDITOR5 programok kezelési technikája azonos. Szerkezeti azonossága pedig biztosítja a programok közötti adatáramoltatás szabadságát. Az egészségügyi informatika más résztvevőinek programjai közötti adatátvitelt pedig beépített interfészei biztosítják.